Sunday 13 June 2010

Deftones - "Diamond Eyes"

Χεχ. Το βάπτισμα πυρός με την πειρατεία στο Ίντερνετ το έλαβα μέσω Napster. Τα δύο πρώτα κομμάτια που κατέβηκαν μετά συστάσεως και πολύ προσπάθειας (36.6 kbps modem και δωρεάν σύνδεση μέσω x-treme γαρ.) ήταν το "Closer" των Nine Inch Nails και το "Falling Away From Me" των Korn.

Το αποτέλεσμα για όσους με γνωρίζουν, και δη μουσικά, είναι εμφανές. Ανήκω περήφανα στη γενιά που έζησε τις ένδοξες μέρες της Nu-metal, με την Roadrunner να γίνεται κολοσσός, τα αγγλικά και αμερικάνικα περιοδικά να ασχολούνται με την πάρτη μας στα 2/3 της ύλης και των εξώφυλλων τους, και η οργή της νεολαίας που χωρίς να το καταλαβαίνει ακριβώς αισθανόταν την άφιξη του κόσμου του Bush, της τρομοκρατίας, της οικονομικής και ηθικής χρεωκοπίας, και έφερε μια απίστευτη και αδικαιολόγητη στους τρίτους οργή. Σαν τα emo, μόνο με τα αρχίδια της punk και μόνιμη περίοδο.

Ωραίες εποχές.

Μέσα στις μπάντες που είχαν ξεχωρίσει τότε, οι Deftones. Χωρίς την εκκεντρική εμφάνιση άλλων σχημάτων όπως οι Slipknot, Static-X, Korn και Manson, οι Deftones ξεχώριζαν αρχικά στο πόσο συμβατικοί φαινόταν στον χώρο τους, μαζί με την υποστήριξη της Maverick Records, το παρακλάδι της Warner που είχε αγοράσει η Madonna. Το ηχητικό αποτέλεσμα;

Μερικά από τα βαρύτερα riffs της nu-metal, σε κοφτούς ρυθμούς που σε γρονθοκοπούν μέχρι καθήλωσης ή πιο συχνά χτυπήματος σε σαλόνια, εφηβικά και φοιτητικά δωμάτια, και ένας Chino Moreno, με τις φωνητικές του επιδόσεις να κυμαίνονται από τραγούδι σε ψυχωτικές εκρήξεις ενός ανθρώπου φαινομενικά φυσιολογικού που απλά ξεπερνά κάθε όριο συγκράτησης και χάνεται μέσα στην οργή του, βγάζοντας στίχους και ήχους σκοτεινούς και άρρωστους, ακόμα και όταν δίνονται μελωδικά ή σχεδόν ψιθυριστά (πχ. το απίστευτο "Change (in the house of flies)" ), πάντα ανακλώντας την εικόνα της μπάντας και συχνά των ακροατών για τον κόσμο γύρω τους.

Το "Diamond Eyes", η τελευταία δημιουργία των Deftones, δεν ξεφεύγει από την συνταγή που τους ξεχώρισε από το κύμα σχημάτων της εποχής που οδήγησε και το είδος σε τελικό ξεπεσμό. Με singles όπως το "Rocket Skates" "Diamond Eyes" και άλλα διαμάντια μέσα στο δίσκο όπως το "CMND/CTRL" και το "This Place Is Death", ο δίσκος δεν θυμίζει απλά τις καλές μέρες των Deftones, αλλά όλης της Nu-Metal, της ποιότητας των δίσκων που την ανέβασαν στο προσκήνιο, και το πως θα μπορούσε να ξαναμπεί εκεί.   

Ενοχλήστε λοιπόν τους γείτονες σας με τα official videos των 2 singles παρακάτω..

Deftones - "Rocket Skates"


Deftones - "Diamond Eyes"

1 comment: